Witam,
Mam do was pytanie. Gdzie mogę dostać linkę od fotela służącą do podparcia kręgosłupa lędźwiowego. Wczoraj wsiadając usłyszałem pęknięcie i dziś po rozebraniu zobaczyłem, że jest pęknięta. Szukając na alledrogo i np. w intercarsie, nie ma nic takiego. Znacie może jakiś sklep, gdzie mógłbym to dostać?
Spróbuj wyciągnąć pokrętło od lędźwiowego - jak wyjdzie z linką to już wiadomo co to jest. Z reguły urywa się łepek od linki przy mechanizmie - nie przy pokrętle.
Ja jak rozpiąłem fotel i wsadziłem rękę pod tapicerkę z tyłu to wypadł urwany łepek.
Generalnie to musisz odpiąć na dole oparcia tapicerkę i wywijać ją do góry. Z tego co pamiętam, to jak rozepniesz tapicerkę na dole (taka plastikowa listeweczka maskująca od tyłu fotela) to po lewej i prawej od strony siedzącej będą takie metalowe kółeczka zapinki - musisz je wypiąć. Dalej od strony siedzącej wywijasz tapicerkę do góry i napotykasz poprzeczny drut. Do niego przypięta jest tapicerka 3ma kółeczkami -odpiąć. Wywijasz dalej prawie do końca (oczywiście musi być zdjęte pokrętło od lędźwiowego). Idziesz na tył i tam też trzeba rozpiąć poprzeczny drucik od pionowego - coś tam rozpiąłem ale nie pamiętam jak- kombinuj. Jak to odepniesz to masz dostęp do całego mechanizmu regulacji.
Teraz patrzysz co się stało. Jeżeli urwała się linka przy mechanizmie fotela to linkę można dorobić tu:
Zakład sprawdzony. U mnie działa linka kilka miesięcy -. Linkę oddajesz razem z łepkiem i z pokrętłem bo muszą ją przeciągnąć przez plastyczek na stałe. Aha, musisz odkręcić drugą część od pokrętła z fotela – dwie śrubki w oparciu od boku odkręcasz od strony pokrętła (za gąbką już). Da radę wyjąć od wew jak odepniesz tylko plastikową listwę. Jak będziesz oddawał linkę z pokrętłem to powiedzieć że to do regulacji oparcia w fotelu żeby porządnie zacisnęli.
Na zdjęciu masz jedną część pokrętła, w fotelu jest druga część na śrubki.
Jeżeli wyjdzie ci tak pokrętło jak na fotce to musisz je rozebrać. Ja zrobiłem tak - Wykręcasz tą plastykową śrubę na maxa i masz opór. Kładziesz na podłodze pokrętło gwintem do góry i stopami przytrzymujesz za pokrętło a linkę ciągniesz kombinerkami i po bólu. U mnie zadziałało - oczywiście wszystko z umiarem żeby nie połamać.
To tak na szybko :-)
a jak masz grzane fotele to uważaj na maty grzewcze
jakby coś niezrozumiale to pytaj
Takie coś znalazłem TU może coś z tego będziesz mógł wykorzystać 8)
Auto-Linka w Jankach to producent linek motoryzacyjnych stosowanych w samochodach i różnych maszynach. Wykonujemy je według wzoru, dorabiamy, a także regenerujemy!
zapłaciłem 30zl + przesylka
Zamieszczone przez laurin
tylko chyba linka musi być zarobiona od razu z ta białą częścią z tego co pamiętam
ja dorabiałem samą linke, wszysto da się rozebrać
ericsonnek, pamętaj zeby wysłać starą linkę z pancerzem na wzór
Ja tak zrobiłem, wszystko zajęło 4 dni
Dzięki koledzy za pomoc. Już po problemie. Linke dorobił mi wujek. Kupiłem zwykłą linkę za 10zl, która jest grubsza od standardowej o 2mm, ale najważniejsze są końcówki. Wujek zrobił je w ten sposób, że wykonał taki sam kształt tych końcówek, jak oryginalne i do tego zalał cyną i przewiercił te końcówki, a następnie zamontował w te otwory małe śrubki, aby lepiej trzymało. Na koniec zalał te otwory cyną i oszlifował. Myślę, że to będzie trzymało. Jeszcze raz thx za pomoc.
Pozdrawiam
Komentarz